Ny undersøkelse: 82 prosent synes Brødskala'n er enkel å forstå
I undersøkelsen, utført av YouGov, sier 82 prosent av respondentene at de synes det er lett å forstå Brødskala'n når det gjelder å se hvor grovt brødet er. 4 prosent synes det er vanskelig og 14 prosent mener det er verken lett eller vanskelig.
Etter kritikken, har BKLF imidlertid valgt å sette ned et arbeidsutvalg som skal se på hvordan Brødskala'n kan gjøres mer presis og mer forståelig for forbruker. Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, sier at det er viktig å få en klarhet i hva forbrukerne mener.
– Når vi nå har satt ned et utvalg for å se på hvordan Brødskala'n kan bli enklere for folk å forstå og hvordan den kan justeres for at nøyaktig grovhet ikke skal kunne misforstås, er det viktig også å ta forbrukernes opplevelse i betraktning, sier Bakke i en pressemelding.
– Bestemmelsene rundt Brødskala'n er jevnlig oppe til revisjon, og det har aldri vært noe poeng for oss at brødene merkes utydelig, snarere tvert imot. Vi har ikke fått noen innspill om at dette har vært et problem tidligere, men dersom det er det skal vi gjøre vårt ytterste for å gjøre det enklere for forbruker, sier Bakke.
– I dagens regelverk skal alle bakevarer være merket med nøyaktig grovhetsprosent under Brødskalamerket. Nettopp for at forbruker ikke skal kunne villedes, sier Bakke.
I undersøkelsen fra YouGov, svarer 66 prosent av de som bruker Brødskala'n at de ser på grovhetsprosenten som står under merket når de kjøper brød. 32 prosent svarer at de ser mest på kakediagrammene, mens 2 prosent svarer vet ikke.
Utvalget, som er bredt sammensatt av de største merkebrukerne, akademia og næringsaktører, skal se på innspill som gjelder Brødskala`n. Utvalget har som mandat å belyse og vurdere problemstillinger som er kommet opp i media, og komme med konkrete forslag til eventuelle endringer av dagens fellesbestemmelser.
– Kakediagrammet, beregningsmetoden og grafisk design er de tre hovedkategoriene som skal vurderes, sier Bakke