En kvinne nyter solen i en park i Bucuresti i Romania på årets andre dag. Foto: AP | NTB

En kvinne nyter solen i en park i Bucuresti i Romania på årets andre dag.

Foto

AP | NTB

Rekordvarme i Europa

Publisert: 4. januar 2023 kl 09.04
Oppdatert: 4. januar 2023 kl 09.04

­I Warszawa viste gradestokken 18,9 grader søndag, 4 grader mer enn det som noensinne er målt i den polske hovedstaden i januar.

Bilbao i Spania hadde 25,1 grader, det samme som gjennomsnittstemperaturen vanligvis er i juli og mer enn 10 grader over det normale gjennomsnittet for januar, ifølge BBC.

Andre deler av Spania opplever også høye temperaturer, og i deler av Catalonia, inkludert Barcelona, er det innført restriksjoner for bruk av vann.

Nye rekorder

Også i Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Danmark og Belarus er det registrert rekordhøye temperaturer de siste dagene, og det er også målt rekordvarme i regioner i Tyskland, Frankrike og Ukraina.

Den nye januar-rekorden i Belarus er på 16,4 grader, rundt 4,5 grader mer enn det som noensinne er målt i januar.

Også i Sveits har gradestokken vist over 20 grader, og på skistedene i Alpene er det usedvanlig lite snø i år.

Saken fortsetter under annonsen

Krympende isbreer i Alpene kan på sikt true vannforsyningen til flere europeiske land, advarer eksperter.

Tidenes varmeste

Storbritannia, Irland, Frankrike og Spania konstaterte nylig at 2022 var det varmeste året som noensinne er målt.

Menneskeskapte klimaendringer får skylden for at hetebølgene blir stadig kraftigere, hyppigere og mer langvarige.

Gjennomsnittstemperaturen i verden har steget med 1,1 grad siden førindustriell tid, og ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er det 50 prosent sannsynlighet for at den vil overstige 1,5 grader i løpet av de neste fem årene.

I Parisavtalen fra 2015 ble verdens land enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader, sammenlignet med det som ble målt mellom 1850 og 1900.

Klimaforsker ikke overrasket 

Saken fortsetter under annonsen

– Det er jo alltid en blanding av ting når du får en ny værrekord. Det kan være naturlige variasjoner som tilfeldigvis slår til, og litt av det er det her også. Men det er jo på bakgrunn av en verden som blir stadig varmere, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning til Dagsavisen.

Han viser til oppvarmingstakten fra sekstitallet, som er soleklart høyest på land, i nord, og har et toppunkt akkurat inni områdene rundt Polen, vestre del av Russland og Finland.

– Det er ikke noe uventet at det blir slått varmerekorder her, sier han og peker på at det samme skjer i Norge, selv om vi starter året med minusgrader for det meste. Trenden i Norge er også en raskere oppvarming av vintrene, nesten like rask som i Polen. Vi er velsignet med et veldig variabelt klima her, og ligger akkurat på grensa mellom to klimasoner, forklarer han.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb