Foto

Jan Christian Vestre snakker om Emv. Blant tilhørerne på DLF-Forumet var også en tidligere næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen (nummer to fra venstre bak i salen), som nå er samfunnsredaktør i E24.

Vestre satser på å gi noen emv-svar før sommeren

Publisert: 8. juni 2023 kl 20.36
Oppdatert: 9. juni 2023 kl 08.02

Historisk mange prosjekter er satt igang for å skaffe kunnskap om egne merkevarer, vertikal integrasjon og andre ting som berører konkurransesituasjonen i norsk dagligvarehandelen.

– Jeg håper fremdeles å kunne konkludere på noe av det før sommeren. Og nå skal det bli 30 grader, så den dagen kommer stadig nærmere, sa Vestre på et frokostmøte om «Uavhengige merkevarer eller Emv» i regi av Dagligvareleverandørenes forening (DLF) torsdag. Arrangementet gikk av stabelen på Litteraturhuset i samarbeid med NHO Mat & Drikke, Norges Bondelag og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund (NNN).

Aller først vil Vestre ha på plass en presis definisjon av egne merkevarer.

– Det er viktig å ha på plass for å kunne kartlegge omfanget av emv og vertikal integrasjon. Her er vi helt i sluttfasen, fortalte næringsministeren.

– Arbeidet rundt tilgangen på gode butikklokaler og såkalte negative servitutter, er også veldig nær en konklusjon, røpet han.

Han snakket til en lydhør forsamling om alle tiltakene som er satt i gang, og om 10-punktsplanen som han anbefaler alle å sette seg inn i.

– Men kritikken jeg får om at det er mye utredninger og at det må gå fortere, tar jeg med knusende ro. Dette er en ekstremt viktig verdikjede som hele Norge er avhengig av. Da skal vi ikke kappes om hvem som er raskest ute med quick fix-løsninger, slår han fast. Og lover å være utålmodig når kunnskapsgrunnlaget først er på plass. For, som han har påpekt tidligere, så lurer Vestre veldig på hvorfor det politiske miljøet ikke har visst mer om Emv før og vertikal integrasjon tidligere.

Saken fortsetter under annonsen

Næringsministeren passet også på å takke forsamlingen for alle gode og konstruktive innspill han har fått i arbeidet med for eksempel å definere egne merkevarer.

– Jeg vet at innspillene har bidratt allerede. Det er første gang i historien vi gjør et så stort arbeid på Emv, og jeg tror også det er det mest omfattende arbeidet på temaet som er gjort i Europa. Jeg er glad for at Norge kan vise vei.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb