Naturlig = mat produsert etter økologiske prinsipper
– Det forbrukerne vil ha er mat produsert etter økologiske prinsipper, slår sosiolog og forbrukerforsker Annechen Bahr Bugge ved SIFO – OsloMet fast.
Sier «naturlig»
Hun begrunner det med en rekke funn gjort i spisevaneundersøkelser og holdningsstudier de senere år. Forbrukerne oppgir at de vil ha frukt, bær og grønnsaker som tar hensyn til jordas ve og vel, de vil ha husdyr med god dyrevelferd, og idealet er mest mulig råvarebasert kosthold, så kortreist mat som mulig og mest mulig skånsom bearbeiding av maten
– Men når de omtaler slik mat, bruker de begrepet «naturlig», sier hun. Og det har produsenter og markedsførere fått med seg.
– Naturlig mat er et særdeles godt salgsargument. Hva er det som gjør at rene, naturlige produkter uten tilsetningsstoffer har så stor appell, spør hun.
– Naturlig er en effektiv løsning på alle dilemmaene. Det rommer også kritikk av industriell matproduksjon og ganske mye nostalgi. Det viser den økte interessen for matauk og håndverkstradisjon og mathistorie, slår forskeren og forfatteren fast.
Folks bekymringer
Tirsdag snakket hun om forbrukernes forhold til økologisk mat for rundt 400 økologiinteresserte under Landbrukets Økologikongress Øko 2020, den første i sitt slag i Norge.
Bahr Bugge viste en rekke påstander som underbygget at maten skal være naturlig for å være sunn. På en liste over viktige egenskaper ved mat svarte 70 prosent at den må være fersk og frisk. På de neste plassene kom sunn, naturlige råvarer og produsert i Norge.
7 av 10 mener det er viktig å spise ernæringsriktig mat. Det forbrukerne er mest bekymret over er kunstige tilsetningsstoffer (72 prosent) og medisinrester og plantevernmidler (68 prosent).
Og hvorfor spiser ikke folk mer grønnsaker? En studie Annechen Bahr Bugge gjorde for noen år siden, viste at det ikke skyldes lav interesse, snarere tvert imot. Men 3 av 10 er skeptiske til produksjonsmetodene i moderne, konvensjonelt landbruk.
– Den norske bonden er trendy
Forbrukere er også blitt spurt direkte om holdninger til økologisk mat. Her var 57 prosent av forbrukerne helt eller delvis enig i at den er sunnere enn konvensjonell mat. 45 prosent hadde med hensikt kjøpt økologisk mat det siste året – skjønt like mange hadde ikke gjort det. Prisen er avgjørende. 42 prosent er ikke villig til å betale mer for den økologiske maten, mens ganske mange var villig til å betale inntil 15 prosent mer for økologisk mat.
Salget av økologisk mat er økende, men markedsandel fortsatt svært liten. Det skyldes, ifølge Bahr Bugge, at konvensjonell produksjon av norske landbruksprodukter har en relativt høy stjerne blant folk flest. Norsk mat er kvalitet nok for forbrukerne.
Og selv om det har vært mange negative oppslag om norsk husdyrhold de siste årene, mener fortsatt 8 av 10 at husdyrene i norsk landbruk har det bra. 8 av 10 foretrekker også norsk kjøtt fremfor kjøtt fra utlandet.
– Forbrukerne har høy tillitt til den norske bonden. Jeg vil gå så langt som å si at den norske bonden er trendy, sier Annechen Bahr Bugge.
– Norsk matproduksjon har alle muligheter. Det er bare å gripe sjansen!
Annechen Bahr Bugge er sosiolog (dr.polit) og forsker I ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO – OsloMet. Hun forsker på problemstillinger knyttet til mat og spisevaner.