«Første dagen falt det vanskelig både for meieripersonalet og husmødrene å stable den nye kartongen slik at de tok minst mulig plass. Til høyre: Meieriansatt fru Ingeborg Engebretsen.»

Foto

Sverre A. Børretzen | NTB Scanpix

 
Glimt fra gamle dager

Kort liv for trekantmelka

Publisert: 10. mars 2020 kl 12.10
Oppdatert: 30. april 2020 kl 12.51

I dag drikker vi melk av resirkulerbar kartong. Literspakningen veier rundt 30 gram, forteller Tines emballasjehistorie.

Foto

Glassflaskene holdt stand fram til 1972. Foto: NTB scanpix

 

Melkeflaskene var å finne i butikkene helt fram til tidlig på 1970-tallet. En liters melkeflaske i glass veide i overkant av en halv kilo og måtte behandles forsiktig. Det hører med til historien at glassflaskene gikk fra gjennomsiktige til brune i 1962 for å hindre oksidert smak, såkalt solsmak.

Trekantkartongen forbinder de fleste i dag med det puddinger og sauser ofte var pakket inn i. Forsøket med å tappe melk på dem, som vårt historiske bilde viser, ble kortvarig etter at meieriene i hovedstaden startet tappingen i 1957.

Noen år tidligere, i 1953, kostet en liter melk 50 øre. I dagens kroneverdi tilsvarer det snaue 8 kroner. Vet du hva melka koster i dag? Du er ikke alene. Daværende klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) svarte «8-9 kroner» da Dagbladet stilte spørsmålet i fjor. Fasiten er rundt det dobbelte. 

TIPS OSS! Sitter du på et godt historisk bilde med en god historie bak? Send en melding til redaksjon@matindustrien.no

Denne artikkelen er også publisert i Matindustrien #1/2020. Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stanser automatisk.  

Saken fortsetter under annonsen

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb