Utfisking av rømt oppdrettslaks i Vik. Foto: Arne Stubhaug

Vil finne sykdom hos rømt laks i Sognefjorden

Publisert: 3. november 2022 kl 15.33
Oppdatert: 4. november 2022 kl 16.25

­Nylig rømte cirka 40.000 oppdrettslaks fra Aller Aqua A/S sitt anlegg «Flotneset» i Vadheimsfjorden. Rømt oppdrettslaks er en av de største truslene mot den atlantiske villaksen, som nylig havnet på rødlista.

Syk og gyteklar laks

Det er kjent at den rømte oppdrettslaksen bærer på sykdom.

- Slike rømminger må bare ikke skje, likevel skjer det gang på gang. Ekstra ille er det at den rømte fisken er smittet med den alvorlige fiskesykdommen Pancreas Decease (PD). PD kan smitte til villaksen i ferskvann, og utgjør derfor en trussel mot de lokale stammene siden et stort antall rømt fisk nå går opp i elvene for å gyte, sier Alv Arne Lyse, prosjektleder for villaks i NJFF.

Nå organiserer NJFF Sogn og Fjordane innsamling av prøver fra den rømte oppdrettslaksen for å finne ut av omfanget av sykdommen.

Samler inn prøver til universitetet

- Vi oppfordrer alle som fanger rømt oppdrettslaks om å ta ut hjerte og gjeller, og fryse disse ned. Ta kontakt med oss så organiserer vi logistikken med å få sendt disse til Universitetet i Bergen, sier Reidun Solberg Seim i NJFF Sogn og Fjordane.

Saken fortsetter under annonsen

Universitetet i Bergen driver forsking på fiskehelse, og er svært interessert i å analysere prøvene. Professor Arne Nylund står klar til å ta dem imot. På den måten får man kartlagt omfanget av en potensiell smittespredning.

- Det er klart det er forskjell på om 10 prosent eller 60 prosent av oppdrettslaksen faktisk bærer sykdommen med seg, sier Lyse i NJFF. - Det er viktig å få dokumentert risikoen som villaksen eventuelt står ovenfor. Skaden det påfører en allerede truet bestand av villaks kan være uopprettelig.

Mange trusler

Oppdrettslaks er en trussel mot villaksen på flere måter. Lakselus er den mest kjente, men også spredning av sykdommer kan slå ut bestander av villaksen. I tillegg blander gener fra rømt oppdrettslaks seg med villaksen og svekker disse. Oppdrettslaksen som rømte fra anlegget i Vadheimsfjorden er gyteklare og søker seg allerede oppover i elvene i Sognefjorden. Samtidig kommer villaksen tilbake til sine fødeelver i samme hensikt. Dette fører til genetisk svekkelse av den stedegne villaksstammen.

- Vi er vanvittig imponerte over den innsatsen både lokale og tilreisende legger ned for å fange inn så mange rømt oppdrettslaks som mulig, sier Solberg Seim. - Det er et uvurderlig arbeid, og dersom vi kan få inn mange prøver så kan vi bruke denne katastrofen til økt kunnskap rundt sykdomsrisiko ved slike hendelser.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb