Husker du? Svenske GB forsøkte forgjeves å komme inn på det norske markedet tidlig på 1990-tallet.

Foto

Lise Åserud | NTB

 

Markedskamp i isdisken

Publisert: 10. september 2021 kl 09.20
Oppdatert: 10. september 2021 kl 09.20

SYNSPUNKT. Arne Kongsnes er redaktør i Matindustrien.

Det norske totalmarkedet for iskrem er nå på rundt regnet 4,5 milliarder årlig. Matindustrien har sett nærmere på hva som rører seg i markedet.

Norskdominert marked

Fortsatt har Diplom-Is og Hennig-Olsen, med hovedkontorer i henholdsvis Nittedal og Kristiansand, et sterkt grep om markedet. I det mest verdifulle markedet, dagligvare, har de to norskeide aktørene til sammen kontroll på i overkant av 80 prosent. Norge er dermed et av svært få land i Europa der aktører med nasjonalt eierskap dominerer ismarkedet.

La oss spole tilbake til 1990-tallet: Da forsøkte svenske GB Glace å ta en stor bit av den norske iskaka. En velregissert kampanje med Diplom-Is og PR-nestor Hans Geelmuyden i spissen, sendte svenskene hjem igjen med det som ble omtalt som margarinis – i motsetning den helnorske fløteisen. Så skal det legges til at Diplom-Is senere forsøkte seg i det svenske markedet. Det gikk ikke bra, det heller.

I 1996 ble GB Glace, som fortsatt er markedsleder i Sverige, kjøpt opp av det som i dag er verdens største iskremprodusent, Unilever.

Det er 25 år siden. I dag er det nettopp Unilever som vokser raskest i det norske markedet, selv om markedsandelen i dagligvare foreløpig ikke er mer enn drøye 5 prosent. Kategorisjef for is i Unilever Norge, Marius Søland, legger ikke skjul på at den andelen skal videre oppover.

Saken fortsetter under annonsen

Noen reprise på iskrigen med svenskene blir det nok ikke, men både Hennig-Olsen og Diplom-Is møter konkurransen med det største alvor.

Lavpris-is

Konkurranse møter de også fra Isbjørn Is utenfor Bergen, eid av kypriotiske Food Union. I Rema 1000s butikker selger lavprisutfordreren åttepakninger med minikroneis for 25 kroner, rundt det samme du betaler for en vanlig kroneis fra konkurrentene.

Også i dette markedet er det med andre ord lavpris som driver veksten.

FOR ABONNENTER – MER OM ISKREMMARKEDET

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb