Petter Haas Brubakk: På grensen til å være uredelig, Mina!
Petter Haas Brubakk er administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen NHO Mat og Drikke.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-postadressen er red@matogmarked.no
I flere kronikker er virkemidler for sunnere kosthold blitt heftig diskutert i Mat og marked. De kan du lese her:
- Inger Lise Blyverket: Intensjonsavtaler som forblir intensjoner
- Petter Haas Brubakk: Blyverket sår tvil om bedriftenes intensjoner
- Mina Gerhardsen: Mer av det som virker
- Petter Haas Brubakk: Skuffende og nedslående av Mina Gerhardsen
- Mina Gerhardsen: Vi må satse på «best buys»
SYNSPUNKT: Det er heldigvis fortsatt ytringsfrihet, også om vurderinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Mina Gerhardsen beveger seg på grensen til å være uredelig når hun mer enn antyder at det å ha kritiske synspunkter om avgifter som virkemiddel i folkehelsepolitikken kan sammenlignes med «å ha egne fakta».
Også derfor har det liten hensikt å fortsette denne debatten utover å understreke følgende:
Det er utvilsomt ulemper ved å bruke økonomiske virkemidler som det avgifter er. Dersom avgifter med helse- og ernæringsformål skal vurderes, må det derfor gjøres i en helhetlig sammenheng der også andre virkemidler i folkehelsepolitikken inngår.
Gode resultater også uten avgifter
Forbrukernes raske overgang fra sukkerholdig til sukkerfri brus i Norge, som har skjedd helt uhjulpet av avgifter og som trolig har vært vesentlig for at sukkerinntaket i befolkningen har gått ned, viser at gode resultater kan oppnås uten bruk av avgiftsvirkemiddelet.
Da mat- og drikkeprodusentene tok initiativ til en intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold i 2016, var det både i tråd med den gode norske tradisjonen om at myndigheter og næringslivet samarbeider om å nå viktige samfunnsmål, og i erkjennelsen av hvor komplekse og sammensatte folkehelseutfordringene er.
«Jeg forventer ingen anerkjennelse fra Gerhardsen. Men de bedriftene som arbeider hardt for å oppnå gode resultater gjennom intensjonsavtalen, hadde faktisk fortjent nettopp det.»
Norge hadde hatt avgifter på sjokolade og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer i godt over 90 år da intensjonsavtalen ble inngått.
Det forteller oss minst to ting:
- For det første stoppet ikke avgiftene næringslivet fra å ta et slikt initiativ.
- Og for det andre hadde Norge, til tross for at vi hadde gjort det Gerhardsen påstår at vi «vet virker» gjennom tiår, fortsatt store utfordringer og behov for nye grep i folkehelsepolitikken.
Jeg forventer ingen anerkjennelse fra Gerhardsen for dette initiativet. Men de bedriftene som arbeider hardt for å oppnå gode resultater gjennom intensjonsavtalen, hadde faktisk fortjent nettopp det.