Fenalår søker EU-beskyttelse
– Vi har sendt søknaden til EU for å få Fenalår fra Norge inn i den europeiske mateliten, og beskyttet som nasjonal matskatt på linje med Parma-skinke og Pata Negra-skinke. Det er en herlig dag for norsk spekemat og matkultur, sier adm.direktør Nina Sundqvist i Matmerk.
To års behandlingstid
I Norge er fenalåret beskyttet. Men etter at Fenalår fra Norge har begynt å eksportere til Frankrike og Sveits, er det viktig å sikre seg mot kopiering og juks også i det europeiske markedet. Matmerk har sendt søknaden på vegne av ni norske fenalårprodusenter. – Det kan ta opp mot to år før EU har behandlet ferdig søknaden. EU stiller strenge krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet for å oppnå denne formen for juridisk beskyttelse, sier Nina Sundqvist.Optimist
– Vi er særdeles optimistiske fordi vi har dokumentert at fenalår er et unikt norsk produkt, at produksjonsmåten og kvaliteten har lang autentisk historie og at det har et sterkt omdømme i Norge. Fenalåret er et produkt som går tilbake til vikingtiden, og som har skriftlig dokumentasjon siden middelalderen, sier hun. – Eksportsatsingen til Frankrike og Sveits har vært helt avhengig av å kunne bruke det kvalitetsstempelet en Beskyttet Betegnelse gir som salgsargument. I motsetning til de fleste nordmenn, vet franske forbrukere og kokker hvilken kvalitetsverdi og hvor mye arbeid som ligger bak å få lov til å bære denne lille logoen. Kan vi få bruke EUs logo og stempel i det europeiske markedet, styrker det produktet og lover godt for fremtidig eksport av Fenalår fra Norge. Fra før av er Tørrfisk fra Lofoten det eneste norske produktet som har klart å få en slik beskyttelse i EU.
Saken fortsetter under annonsen