PLASTSØPPEL: - Hvor blir det av dette, trolig ender det opp i elva som munner ut i havet, sa Arild Hermstad i MDG Hordaland, og viste frem plastsøppel han hadde funnet på vei til messen. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Havmiljøet trues av plast

Publisert: 7. februar 2017 kl 16.57
Oppdatert: 7. februar 2017 kl 16.57
Den siste tiden har det vært mye fokus på en syk hval som måtte avlives på Sotra i Hordaland. Hvalen hadde 30 plastposer i magen. - Livet i havet er truet. Det er mange varsellamper som lyser nå, havmiljøet vårt har det ikke så bra, sier Hermstad.

Kaster 8 millioner plast

I en studie publisert i forskningstidsskriftet Science havner 8 millioner tonn plast i havene hvert år. Mye av plasten brytes videre ned til mikroplast, og blir det mye av dette i havet vil det dukke opp i maten vår gjennom fisk og annen sjømat. Hermstad utfordrer kommuner, politikere og bransje til å gjøre noe med problemet, både i forhold til å bli kvitt unødvendig emballasje, men også sørge for at fossil plast blir resirkulert og ikke brent. - Det finnes en god del nødvendige emballasjeprodukter, men også noen unødvendige, sier han og trekker frem purre i plast som eksempel på unødvendig. I dette tilfellet kontaktet en forbruker Bama for å påpeke at denne emballasjen var overflødig, og vant frem.

Ikke bærekraftig

Forsøpling av havet vil ha stor innvirkning både på marint liv og vårt eget matfat og helse, understreker Hermstad. - Den kursen vi har nå er ikke bærekraftig, sier han om problemet som har blitt omtalt som det nest største etter klimaproblematikken. - Denne saken er ikke minst viktig for Norge som er en kystnasjon med en stor sjømatnæring, sier han og trekker frem strandryddedagen til Hold Norge Rent som et flott og effektivt tiltak i kampen mot forsøpling av havmiljøet.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb