NULL SØPPEL: Zero Waste-leder Kristine Ullaland møter bransjen på Mat & Emballasje. (Foto: Mads Maurstad)

Miljøtopper til Mat & Emballasje

Publisert: 11. januar 2017 kl 22.25
Oppdatert: 11. januar 2017 kl 22.25
7. til 9. februar møtes næringsmiddelindustrien og emballasjebransjen på Mat & Emballasje. Messen på Lillestrøm er stedet for den som vil forberede seg på fremtidens matproduksjon.

Provoserer

Og i fremtidens matproduksjon, der kommer det til å bli mye snakk om miljø. Det har arrangørene i Norges Varemesse og Skarland Press tatt konsekvensen av. I seminarprogrammet på messen er det ikke bare funnet rom for de gode eksemplene som matindustrien allerede har å vise til – hit kommer også de som gjerne vil gå frem raskere enn bransjen ønsker, og som ikke viker tilbake for å provosere. Om emballasje, for eksempel. Bransjen er opptatt av å hjelpe folk til å kaste mindre mat. Mye er oppnådd med å pakke den inn riktigere, og noen ganger også med å bruke mer emballasje.

Null søppel

Det er helt feil vei å gå, mener Zero Waste-bevegelsen. Kristine Ullaland, som leder Zero Waste Norge, har med seg tøyposer til frukt og norgesglass til kjøttdeig når hun går på butikken. Hun kjøper mest mulig i løsvekt. – Er det utopi? er spørsmålet på Lillestrøm 8. februar. Grønt Punkt Norge og flere forskere har gått ut og forklart at uten emballasje ville mye mer mat måttet kastes, og at Zero Waste-prinsippene gir liten effekt av stor innsats. Men forbrukerne stemmer med lommeboka. Palmeolje er et godt eksempel. Hva får Zero Waste-bevegelsen å si, og hvordan bør emballasjeindustrien tenke for å imøtekomme forbrukerne? er spørsmålene som stilles på Mat & Emballasje.

Plast i havene

Også talsperson og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne kommer for å fortelle bransjen om miljø. Partiet tar til orde for en internasjonal konvensjon mot plastforurensning, fordi plastsøppel er i ferd med å true havet som matfat. MDG vil øke innsatsen mot plastforurensning og redusere emballasjemengden. Men hvordan harmonerer det med problemene med matsvinn? Er det løsbart? får Rasmus Hansson spørsmål om.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb