HØYT NIVÅ: – Få er klar over hvor avansert prosessteknologien er og hvor høyt nivå det er på norske næringsmiddelbedrifter i dag, sier direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Sunnhetssatsing skaper konkurransekraft

Publisert: 6. mars 2017 kl 09.37
Oppdatert: 6. mars 2017 kl 09.37
Matindustrien er Norges største fastlandsindustri og har vært viktig de siste årene når de fleste andre industrier har falt tilbake i produksjonsvolum. – Det har viktig for norsk økonomi, sier direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke. Men selv om nordmenn har høy tillit til mat som blir produsert i Norge har ikke norsk næringsmiddelindustri fått nok anerkjennelse i forhold til hvor produktiv og innovativ den er. – Få er klar over hvor avansert prosessteknologien er og hvor høyt nivå det er på norske næringsmiddelbedrifter i dag. Vi har også høy dyrevelferd og produserer kanskje den tryggeste maten i verden, sier Brubakk.

Sterk konkurranse

En av utfordringene matindustrien står ovenfor er økende innslag av utenlandske produkter. – Det er sterk konkurranse om det norske markedet. Selv om vi spiser og drikker hver dag er det ikke garantert at vi spiser norsk mat, sier Brubakk, og vektlegger at det også blir viktig å følge med på utviklingen i forhold til digitalisering og delingsøkonom og trekker frem hva som skjedde med «Kodak» da digitalfoto tok over fotomarkedet. Noe som blir viktig fremover er FNs 17 bærekraftmål som skal nås innen 2030. – Går vi gjennom disse ser vi at den globale matindustrien har et forhold til nesten alt. Et viktig område er ikke-smittsomme sykdommer som har tatt over som viktigste årsak for tidlig død i dag. – Nå er det kostholdsrelaterte sykdommer som er den største utfordringen for folkehelsen. Man snakker om hundrevis av milliarder i tap på grunn av kosthold. Hva skal næringsmiddel gjøre med dette, spør Brubakk og påpeker at forbrukerne opplever stor usikkerhet omkring kostrådene og hvem de skal tro på. – Det enkleste for industrien er å si at dette får myndighetene bestemme. Det er så mye regler å følge.
Saken fortsetter under annonsen

– Dette har vi tro på

Et annet svar er at næringen selv tar tak, noe som nå er i ferd med å skje. Bransjen har laget en egen selvreguleringsordning for markedsføring ovenfor barn, og før jul inngikk bransjen og helseministeren en intensjonsavtale for sunnere mat. – Dette har vi tro på og brenner for, det vil styrke konkurransekraften til norsk mat og drikkeindustri. Jobber vi sammen frivillig oppnår vi bedre resultater sammen, sier Brubakk. Han understreker at de norske forbrukere stiller andre og strengere krav til produktene de ønsker, både i forhold til bærekraft og sunnhet. Dette er noe alle som vil være næringsaktører må forholde seg til. I tillegg får vi høye krav på kutt i EU og de med høyest BNP må kutte mest. – Dette må også mat og drikkeindustrien jobbe med, og innse at dette også vil være en konkurransemulighet, sier han.

Foredlingsindustrien

Ikke minst foredlingsindustrien vil ha en viktig oppgave når vi beveger oss mot en nullutslippsbransje 2030–2050. En utfordring vil bli at råvaren representerer en større utslippsutfordring. – Vi må ha en dialog mellom foredlingsindustri, dagligvarebransje og produsentene for en trygg, sunn og mest mulig bærekraftig mat og drikkeindusti. Konkurransefortrinnene vil være store om vi klarer dette, slår han fast.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb