Full fres i Big Bite
– Det er ikke mange norske fastfood-kjeder som har overlevd så lenge som 25 år. Det synes vi er ekstra stas, sier kjedeleder Eigil Almenning i Big Bite.
Den andre uken i september skal kjeden markere sitt 25-års jubileum da de samles på Lillehammer for et eventyrlig kick-off.
– Her kommer det om lag 300 med stort og smått, og vi gleder oss til en storslått feiring. Det blir skikkelig gøy å møtes igjen, sier Eigil Almenning.
Utvider med plantebasert
Big Bite er kjent for sine smakfulle subs i utallige varianter, salater og wraps. Her får kunden velge mellom grove og fine brød, og proteinrikt fyll etter eget ønske.
– Nå har vi nylig fått godkjent en ny ingrediens som er et plantebasert kyllingprodukt utviklet i samarbeid med Berika AS.
Big Bite har i lang tid vært på jakt etter et godt plantebasert produkt som smaker godt.
– Jeg har smakt på mye rart, og endelig har vi lykkes i å finne noe som virkelig smaker godt uten at det er brukt soya i produktet, sier han.
Det nye produktet ser ut som en opphakket kylling eller som en type taco-blanding. Hvis kundene ønsker seg en taco-sub kan de nå velge mellom standard taco-kjøtt, kylling eller plantebasert.
– Sammen med et grovere brød og en frisk avocadopaste blir dette et veldig godt og ikke minst sunnere alternativ. Hvis kunden ønsker en vanlig club-sandwich, kan de nå få det uten bacon og med det nye plantebaserte kylling-proteinet, forklarer Eigil.
Big Bite når med dette en ny målgruppe.
Økt fokus på grovt brød
De ferske bagettene fra Big Bite er produsert på daglig basis fra Nærbakst. I oppskriften har de blant annet byttet ut sukker med honning.
– I tiden som kommer vil vi fokusere enda mer på dette med grove brød. Vi har også stor tro på at vi kan gjøre mye innenfor både wraps og burritos-markedet for å få også disse produktene sunnere.
Riktig kalorisammensetning
Rent ernæringsmessig er Big Bite opptatt av at maten de serverer skal være ren, sunn og ha en riktig sammensetning rent kalorimessig.
– Det betyr at vi serverer subs med rene proteinkilder og råvarer, eksempelvis som kyllingfilet, hel skinke og roastbiff. Når vi gjør det, tror vi at vi får den troverdigheten som trengs for at kundene våre kommer tilbake. Dermed øker vi omsetningen, forklarer Almenning.
Leter etter nye «hits»
Hva er favoritten på menyen?
– Det er nesten litt trist å si det, men det er fortsatt ost og skinke som er den store slageren. I vår bransje kan det sammenlignes litt med uttrykket «melk og brød», smiler Eigil.
Kjeden jobber konstant med å utvikle nye varianter på menyen.
– Vi skal blant annet lansere en grillet linje. Her får kundene suben grillet i et toast-jern med riller.
– Vi var i Stockholm for noen uker siden, og her ser vi helt klart trenden med burritos og alt det som faller inn under den kategorien.
– Det vi jobber med nå, er å få tak i en god risbase.
Big Bite jobber også med å få inn en falafel-type for å utvide sortimentet for plantebaserte produkter. Falafel er en populær form for hurtigmat i Midtøsten, der det også blir servert som meze, eller tapas/fingermat.
Betaler mer for kvalitet
Det største grepet Big Bite nå satser på fremover, er å løfte råvaresegmentet. Selv om de også har som mål å være folkelig og kan servere produkter til en fornuftig pris.
– Big Bite vil alltid være et billig alternativ for mat i farta. Samtidig tror vi at folk vil betale noen kroner ekstra hvis kunden ser at det er gode produkter. Det er en trend vi helt klart ser på matfronten, forklarer Eigil.
– Men det må være gode smaker, og det må være troverdig, legger han til.
En dobling på fem år
– Kundene er på vei tilbake. Og klart man har vært redd for at redd for at det ikke skulle skje. Når vi da ser at det går riktig vei, er det veldig behagelig, sier Eigil.
Noen av utfordringene handler også om; Har folk endret vanene for godt, eller vil vi komme tilbake til en mer normal hverdag?
– Hva er den nye normalen? Det har vi spurt oss selv om i de to siste årene, reflekterer kjedesjefen.
Så langt ser det veldig lovende ut. I 2019 hadde Big Bite en totalomsetning på 270 millioner kroner netto. Og selv om starten på 2022 var litt treg, kan det se ut som om tallene for resten av våren peker riktig vei. Per 1. april ligger de 8 prosent foran sammenlignbare tall i fra 2019.
– Budsjettet for i år ligger på 300 millioner kroner, og det har vi tro på at vi skal klare.
I 2017 lå omsetningen på om lag 158 millioner kroner, det betyr at de nærmer seg en dobling i omsetningen.
– Det har vært en utrolig reise i disse årene, legger Almenning til.
Hvorfor har dere lykkes så godt?
– Vi treffer nok veldig godt på den trenden med mat i farta og dette med sunnere alternativer. Hos oss kan du få et sunt måltid med et skikkelig ferskt grovt brød og et næringsrikt pålegg. En fersksmurt «dagens» koster eksempelvis 35-40 kroner, og det er ganske billig, legger han til.
– Det er ingen andre som er i nærheten av å matche oss på det. Skal du kjøpe en bagett på en dagligvare som er pakket i plast, og som kanskje har ligget et par dager, må man raskt ut med 70 kroner.
Mellom «to stoler»
De fleste som driver en kjede har et ønske om å vokse videre i antall enheter. Det har også Big Bite som nå er oppe i 74 enheter i Norge. Førsteprioriteten da pandemien slo til var å ta vare på alle franchisetakerne i kjeden.
– Her ramlet mange franchisetakere mellom «to stoler» fordi veldig mange drives som enkeltmannsforetak, og det tok ganske lang tid før de ble anerkjent som bedriftseiere. Her brukte vi store ressurser på å holde dem flytende, spesielt i første del av pandemien våren 2020.
– Vi jobbet døgnet rundt og man satt tidvis og følte at man var både psykolog, bankmann, leder og motivator på en og samme tid.
Utfordrende rekruttering
Har dere hatt noen utfordringer ellers under pandemien?
– Det som har overrasket meg mest, er at det har vært vanskelig å rekruttere nye mennesker inn i organisasjonen, spesielt i en tid der mange var permittert og mange skiftet «beite» i jobben. Det viser faktisk hvor avhengig vi er av ekstern arbeidskraft fra utlandet.
Big Bite er fortsatt på jakt etter folk.
Reinvestering
Utover i pandemien dreide fokuset over på hva som var smart å gjøre for å møte markedet når samfunnet åpner opp igjen.
– Da valgte vi å reinvestere og vi pusset opp 12 av våre avdelinger. Vi har også installert selvbetjeningskiosker i 24 butikker, dette for å forenkle kundereisen slik at kundene nå kan bestille selv.
Det at Big Bite har hatt muligheten til å reinvestere i en krevende tid, skyldes først og fremst at de er godt rustet rent økonomisk. Mens mange kanskje har fryktet det verste under pandemien, har de ikke hatt den store frykten.
– Likevel har vi åpnet fire nye butikker under pandemien, og dermed posisjonert oss for å ta en enda større del av markedet nå som samfunnet har åpnet opp igjen.
Pusser opp merkevaren
I disse dager jobber Big Bite med å pusse opp selve merkevaren.
– Her kommer det et nytt uttrykk og nye farger. Vi endrer blant annet logoen og uniformene, og så beholder vi store deler av utformingen i butikkene.
Det jobbes også med å bygge opp en bedre profil i sosiale medier.
– Her har vi samarbeidet med Silje Landevåg og Get Inspired for å skape en bedre profil. Hun har gjort stor suksess og vi er glade for å jobbe sammen med henne, sier kjedeleder Eigil Almenning.
Rigger for ytterligere vekst
Hva tenker du om årets sommer?
– Hvis vi ser generelt på servicenæringen, har de to siste somrene vært veldig gode. Vi har vært fanget i eget land, satt på spissen. For oss som driver norske konsepter, da er det en fordel at nordmenn er hjemme. Vi har lagt opp til at vi har en liten nedgang i juli i år, nettopp av den grunn at vi forventer at langt flere nordmenn reiser ut av landet denne sommeren.
– Vi tror at folk er så sultefora på reiser utenlands, at det vil være rene «bonanza-fest» nedover i Italia, Spania, Hellas og resten av Europa, reflekterer Eigil.
Likevel har Big Bite stor tro på at de henter inn dette i det resterende året frem mot nyttår.
– Vi tror at salget kommer til å jevne seg mer ut over hele året. Så håper vi absolutt at vi ikke får noen nye nedstengninger utover høsten, avslutter Eigil Almenning i Big Bite.