Ekteparet Janet Narvestad Evju og Lars Riiser Evju (i midten) står bak prisvinneren Grønn Gjødsel AS. Her er de flankert av landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Innovasjon Norges Inger Solberg. Foto: Arne Kongsnes

Grüne Woche

Grønn Gjødsel vant Bedriftsutviklingsprisen

Publisert: 16. januar 2020 kl 18.58
Oppdatert: 3. februar 2020 kl 15.27

BERLIN Torsdag ettermiddag ble Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, ekteparet bak suksessbedriften, tildelt årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

Prisen ble delt ut i den norske ambassaden i Berlin. Fredag åpner Bollestad den norske standen under en av verdens største matmesser, Grüne Woche. 

Løser miljøutfordringer

Grønn Gjødsel har gjort en miljøutfordring til en viktig ressurs i sin gjødselproduksjon. Rakkestad-bedriften i det som før nyttår het Østfold og nå Viken, bruker blant annet fiskeslam fra fiskeoppdrett som et av råstoffene i sin organiske hybridgjødsel. 

Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon utgjør fortsatt en viktig del av driften. 

I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden den gang har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel AS. Her blir natur- og hønsegjødsel pelletert i eget fabrikklokale. 

Selskapet omsatte for 18,1 millioner kroner i 2018 og fikk et driftsresultat på 2,1 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Bærekraft og entreprenørskap 

– Dette hadde vi ikke trodd, det er veldig stort for oss. Som bønder er vi stolte av å kunne bidra, sier Lars Riiser Evju.

Han takker også Innovasjon Norge for prisen:

– Takk for at dere ikke dreper drømmen, men heller gjør det mulig å virkeliggjøre drømmer. 

Prisen på 250.000 kroner skal investeres i et nytt produksjonsanlegg. 

Divisjonsdirektør Inger Solberg i Innovasjon Norge forklarer at ledergruppa vurderer vinnerkandidatene etter flere kriterier: 

  • Bærekraft – økonomisk, sosial og miljømessig
  • Innovasjon og nyskaping (entreprenørskapet)
Saken fortsetter under annonsen

Grønn Gjødsel AS har tidligere blitt tildelt Gründerprisen 2013 fra Sparebankene i Indre Østfold og ble Årets Gaselle i Østfold i 2015 (Dagens Næringslivs kåring).

Foruten prisvinneren var det to andre finalister: 

  • Teater- og aktivitetsgården Buggegården i Horten i Vestfold
  • Ragnhild og Jonas Viken, som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag, nominert til finalen.

– De tre nominerte er kreative og har skapt lønnsomme bedrifter som bidrar til næringsutvikling lokalt. Dere er alle vinnere, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad før hun åpnet konvolutten med konklusjonen fra Innovasjon Norge.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet med basis i bygdas og landbrukets ressurser. 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb