Nynke van Schaik fra Myrdal gård ysteri

Nynke van Schaik fra Myrdal gård ysteri foran den premierte gullosten Ibex under den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin. Foto: Hermann Möhring

Ostesuksessen fra havgapet

Publisert: 12. februar 2023 kl 18.21
Oppdatert: 23. februar 2023 kl 09.30

Mat og marked traff nederlandske Nynke van Schaik travelt opptatt på Internationale Grüne Woche i Berlin i slutten av januar. I april er det ti år siden at hun og mannen Jasper flyttet til Norge. I dag driver de to ett av flere vellykkede ysterier i Norge som sverger på førsteklasses lokale råvarer og spennende oppskrifter.

Paret er fra Schiermonnikoog, den mest nordligste øya langs den nederlandske kysten. Hjemme eide de seilbåt og kjørte turister fra øy til øy. Friluftsmennesker på sin hals, med andre ord. De to hadde lenge hatt lyst til å gjøre gårdbruker av seg og lette etter en gård i ett av de nordiske landene.

De ønsket å bosette seg i et land med «et godt utdannings- og helsetilbud», forteller hun. Det ble Norge til slutt – og Myrdal gård på øya Tysnes, sør for Bergen. Den høyest liggende gården på Tysnes, understreker hun.

Ble med hele veien opp

Det var nok tilfeldig at det var en nederlender som eide gården, og et lite ysteri. De to trengte ikke lang tid på å bestemme seg. Det tok bare to måneder før paret overtok gården.

– Da vi kom til Norge i 2013, hadde interessen for lokalmat akkurat begynt. Så vi ble med hele veien opp, kan du si.

Det gjorde de definitivt. For det som begynte som en privat interesse, er nå blitt et levebrød. Og vel så det.

Saken fortsetter under annonsen

I Nederland prøvde de seg på litt ostelaging til eget bruk. De pleide å kjøpe 10 liter med melk som ga 1 kilo med ost. Da de overtok Myrdal gård i Norge fikk de først opplæring i ysting fra den forrige eieren og startet med kjøpt ku- og geitemelk.

Det ligger mye penger i de lagrede ostene. Foto: Myrdal gård ysteri

17 tonn med ost – årlig

I dag er det snakk om helt andre tall, og en produksjon som har vokst kraftig siden den forsiktige begynnelsen. 170.000 liter melk resulterer i 17 tonn med ost i året, basert på nederlandske ostetradisjoner og lokale norske råvarer.

Totalt ligger omsetningen mellom 6 og 7 millioner kroner, forteller hun. Og ja, hun er stolt av det paret og gårdens ansatte har fått til.

I dag omfatter ysteriet 2,5, og gårdsdrift 1,5 årsverk. I løpet av inneværende år skal det bli en halv stilling til i ysteriet. Så det ekspanderes videre på Myrdal gård. Nylig har ekteparet investert 1,5 millioner kroner i produksjonen på gården.

 

Saken fortsetter under annonsen

«Det ligger mye penger på hyllene.»

 

– På gården må alle kunne alt, understreker Nynke. Så det er snakk om teamarbeid fra morgen til kveld.

2.000 oster på fem kilo hver må lagres til enhver tid. Minste lagringstid på en ung ost er seks uker. Parmesan, til sammenligning, må lagres i to år.

– Det ligger mye penger på hyllene, sier 50-åringen tørt.

Myrdal gård ysteri har i dag 10 forskjellige ostesorter i utvalget – fem laget av kumelk, fem av geitemelk. Og de utvikler stadig nye smaker, og oster.

– De lengst lagrede er mest etterspurt av kundene. Etterspørselen i Norge har endret seg veldig de siste årene, forklarer Nynke.

Saken fortsetter under annonsen

Medaljegrossist

Men de lengst lagrede ostene gir ikke bare flere kunder, er hennes erfaring. De sørger også for medaljer, og VM-titler. Ysteriet har vært med i Oste-VM siden 2018 og har tatt medalje hver eneste gang. På hjemmebane, under Oste-VM i Bergen, gikk de helt til topps.

Det ble gullmedalje med Myrdal Fjellost, noe som skulle vise seg å være svært innbringende, økonomisk. Meny-butikkene var nemlig medarrangør i VM i Bergen og tok raskt kontakt med de nederlandske ysteri-eierne fra Tysnes etter kåringen.

Nå finnes Myrdal-oster i butikker over hele landet.

– Medaljer og titler betyr at du gjør noe riktig, og bra. Så jeg er stolt, medgir hun, med et vinnende smil.

 

«Medaljer og titler betyr at du gjør noe riktig, og bra.»

Saken fortsetter under annonsen

 

Gullmedalje til Myrdal gård ysteri ble det også fire år senere, i VM i Wales i oktober i fjor. For osten Ibex. Ibex er latinsk og betyr fjellgeit.

Så suksessen ser ut til å fortsette for Nynke og Jasper van Schaik.

Rask suksess

Etter litt prøving og feiling kom suksessen nærmest umiddelbart. Deres to første oster – Myrdal Fjellost basert på kumelk og ung kvit geitost – slo an.

Fra det første til det andre året doblet ysteriet omsetningen. Det var snakk om en vekst på 120 prosent. Imponerende for ferskinger innen ystefaget.

– Det gikk veldig fort i starten. Etterspørselen ble etter hvert så stor at vi ikke fikk tid nok til å lage og lagre ostene våre, forteller hun videre.

Saken fortsetter under annonsen

På det meste hadde ekteparet over 100 geiter på gården, til egenproduksjon av geitemelk. Den er blitt betraktelig redusert etter hvert. Nå beiter 30 av dem rundt gården, først og fremst for å holde gresset kort.

– Når du vil lære deg å banne, så må du skaffe deg geiter, sier hun med et smil. Geitemelk fra egen produksjon foredles fortsatt, men kumelk kjøpes nå inn fra Tine.

Ysteri-eierne fra Tysnes hadde neppe kommet dit de er nå, uten økonomisk startstøtte fra blant annet Innovasjon Norge og ulike vekstprogrammer. Det vanket nemlig én million kroner fra Innovasjon Norge – for bedriftsutvikling av gårdsysteriet. En helt nødvendig starthjelp, understreker hun og sender en takk til organisasjonen.

Nynke van Schaik, sammen med geiter fra gården

Nynke van Schaik, her sammen med dem som bidrar med sitt til osteproduksjonen på gården. Foto: Myrdal gård ysteri

Koronagrep

Pengene ser ut til å ha blitt forvaltet godt for det virker som om omtrent alt ekteparet tar i, blir til suksess. Under koronapandemien ble det nesten helt slutt på bestillingen fra hoteller. Ekteparet tok raskt grep og startet en liten restaurant hvor det blant annet ble tilbudt hjemmelaget gårdspizza av egenprodusert kjøtt og ost.

I tillegg finnes en gårdsbutikk som er åpen om sommeren. Der selges det varer fra eget ysteri og andre lokalmatprodusenter.

– Salget av meieriprodukter tok helt av. Allerede det første året var en knallsuksess, med 1 million kroner i omsetning, forteller hun stolt.

I denne sammenheng bør det nevnes at Myrdal er en hyttekommune, med mange bergensere på helge- og sommerbesøk. Det vises på besøkstallene, og omsetningen.

 

«Salget av meieriprodukter tok helt av. Allerede det første året var en knallsuksess, med 1 million kroner i omsetning.»

 

At de er kreative og har evnen til å kaste seg rundt, bør dette være bevis nok på.

– Vi planlegger, og så utfører vi, sier van Schaik.

Falt i smak i Berlin

Til Berlin hadde Nynke tatt med seg «gull-osten» – Ibex. Den falt tydeligvis i smak også hos et internasjonalt publikum som i Berlin, tatt i betrakting hvor travelt hun hadde det under messen i den tyske hovedstaden.

At det er mulig for lokalmatprodusenter å lykkes, er det nederlandske ekteparet et tydelig bevis på. Men Nynke peker på et problem, særlig for de minste ysteriene.

– Hvis du har begrenset tilgang til melk fra egen produksjon, så greier du ikke komme opp i et volum som gjør det mulig å komme deg inn i dagligvarebutikkene for salg.

Om hun underveis har angret på at familien på fire kjøpte gård utenfor Bergen?

– Absolutt ikke. Vi vil ikke tilbake til Nederland, svarer hun bestemt.

Myrdal gård på Tysnes

Upåklagelig utsikt på Myrdal gård på Tynses, med fjell og havgap som nærmeste naboer. Foto: Myrdal gård ysteri

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb