Havbruk til havs vil bygge på norsk spisskompetanse fra maritim industri, offshore olje og gass og tradisjonelt havbruk og ventes å føre til en ny verdensledende leverandørnæring. Bildet er fra Salmars Ocean Farm 1 til Salmar, i Frohavet utenfor Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Havbruk til havs kan bli Norges neste industrieventyr

Publisert: 1. november 2022 kl 14.50
Oppdatert: 19. november 2022 kl 20.25

­Men først må omfattende forsknings- og utviklingsbehov pekes ut når bærekraftig havbruk til havs i Norge skal industrialiseres.

SalMar Aker Ocean, en ledende aktør i Norge innen utvikling av havbruk til havs, har derfor gått sammen med NTNU i Trondheim og SINTEF Ocean i en arbeidsgruppe som har vurdert de mest sentrale forsknings- og utviklingsbehovene.

Mange aktører involvert

De står beskrevet i rapporten «Forskning og utvikling for realisering av havbruk til havs – innspill til strategiske prioriteringer mot 2040» som ble nylig ble presentert under et toppmøte på Frøya. I tillegg til SalMar Aker Ocean, NTNU og SINTEF Ocean er en rekke andre aktører involvert i utviklingsarbeidet:

  • Veterinærinstituttet
  • Havforskningsinstituttet
  • NTNU Samfunnsforskning
  • Universitetet i Stavanger
  • Universitetet i Oslo
  • BI
  • Universitetet i Tromsø
  • Nord Universitet
  • Utror.

Fremover ønskes innspill fra alle relevante organisasjoner til de neste stegene i arbeidet, opplyser Hans Vanhauwaert Bjelland, forskningssjef ved SINTEF Ocean/Havbruk.

Saken fortsetter under annonsen

– Kan vi produsere ettertraktet sjømat til det globale markedet på en trygg måte, vil det få store ringvirkninger for det norske samfunnet, mener han.

I rapporten gis det en samlet oversikt over forskningsbehov som myndigheter og næringsaktørene i verdikjeden for havbruk til havs må løse for at dette kan utvikles og industrialiseres de neste årene. Videre beskrives mulige strategier for hvordan man best kan møte disse behovene.

Kan bli en ny «gullgruve»

Forskerne er veldig klare på at Havbruk til havs kan bli en ny og stor eksportindustri for Norge.

«Landet kan produsere store volum med bærekraftig og sunn sjømat som vil være sterkt etterspurt i det globale markedet og bygge en verdensledende leverandørnæring som betjener mange havregioner, samtidig som man tetter noe av gapet som vil komme som følge av redusert aktivitet innen olje og gass», heter det blant annet i rapporten.

Hans Vanhauwaert Bjelland, forskningssjef SINTEF Ocean

Hans Vanhauwaert Bjelland, forskningssjef SINTEF Ocean. Foto: SINTEF

Sjømatnæringen regnes som en av tre kunnskapsnav eller superklynger for Norge. De to øvrige er petroleumsbasert næringsliv og maritim sektor. Havbruk til havs vil måtte bygge på og utnytte alle disse tre kunnskapsnavene i Norge, mener forskerne.

Saken fortsetter under annonsen

«Her vil våre fremste klynger kunne møtes. Det er derfor få teknologi- og kunnskapsområder hvor vi har et like godt utgangspunkt til å skape globale konkurransefortrinn», heter det videre.

Mange tusen arbeidsplasser

Mot 2050 kan havbruk til havs gi en årlig verdiskaping i størrelsesorden hundre milliarder kroner, med mange titalls tusen sysselsatte i verdikjeden og ringvirkningsnæringer som omfatter både distrikter og byer i Norge.

Havbruk til havs vil bygge på norsk spisskompetanse fra maritim industri, offshore olje og gass og tradisjonelt havbruk. Det ventes å føre til en ny verdensledende leverandørnæring som vil kunne betjene mange havregioner, samtidig som man tetter noe av gapet som følge av redusert aktivitet innen olje og gass.

Vil by på utfordringer

– Men oppdrett langt til havs vil også by på nye og store utfordringer når det gjelder samvirke mellom biologi, miljø, teknologi og mennesker. Disse utfordringene må møtes gjennom å bygge ny kunnskap og ved å sette søkelys på viktige FoU-oppgaver, understreker Hans Vanhauwaert Bjelland.

Med FoU menes forskning og utvikling (red. anm.)

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgruppen har satt sammen en strategisk tilnærming til dette arbeidet som kan fungere som et veikart for fremtiden.

Her er anbefalingene:

  • Tidslinje og prioriteringer for FoU-oppgaver og hvordan arbeidet skal gjennomføres.
  • FoU-oppgaver bør løses ved tverrsektorielt samarbeid og mellom aktører fra forskning-, utdannings- og industrisektoren i hele verdikjeden for å sikre både praktisk nytte og vitenskapelig kvalitet.
  • FoU-oppgavene er tverrfaglige, noe som krever samarbeid på tvers av fagdisipliner i enda større grad enn tidligere
  • Utdanningsinstitusjoner må sørge for at resultatene fra forskningen blir brukt i undervisning. Dette vil være med på å sikre rekruttering og at fremtidens arbeidsstyrke har kjennskap til havbruk til havs.

Havbruk til havs vies for øvrig også plass i regjeringserklæringen Hurdalsplattformen.

Der heter det: «Norge skal lede an i utviklingen av verdens mest produktive og miljøvennlige havbruksnæring med produksjon av matressurser til et voksende verdensmarked. Dette gir høye krav til bærekraft og sameksistens mellom ulike havnæringer. Forskning og utvikling er nødvendig for å realisere målene.»

 

Saken fortsetter under annonsen

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb