Janina Berg (fra venstre), Solveig Langsrud og Anlaug Ådland Hansen studerer synlig vekst av bakterier i det mikrobiologiske laboratoriet ved Nofima på Ås. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)

Holder torsken god lenger

Publisert: 23. februar 2016 kl 22.32
Oppdatert: 23. februar 2016 kl 22.32
Det er Anlaug Ådland Hansen og kollegene hennes på Nofima som har detaljkartlagt bakteriene som gjør fersk torsk dårligere.

Reduserer matsvinn

– Dette er viktig bidrag til blant annet å redusere det enorme matsvinnet vi har i Norge. Forskningen vår kan bidra til at butikkene i større grad klarer å bevare kvaliteten på produktet i hyllene, og dermed øke sjansen for at det blir kjøpt og spist, forklarer hun. Vanligvis pakkes kjøtt og fisk i en pakkegass med 60 prosent karbondioksid og 40 prosent nitrogen. Spesielt på én av bakteriene som følger torsken – Photobacterium – har gassen gitt dårlig effekt.

Tester emballasje

– Ved å erstatte nitrogen med høyoksygen oppnådde vi en betydelig bedre holdbarhet, sier Hansen, som også holder på med å forske seg frem til den optimale forpakningsløsningen for fersk torsk. – Vi tester både pakkegasser og emballasje. For eksempel måler vi hvor mye av forpakningsgassen som lekker ut, forteller forskeren, som arbeider sammen med Tommen Gram og Multivac for å utvikle bedre pakkemetoder. Både den kjemiske sammensetningen og strukturen på torsken er forskjellig fra for eksempel laks. Derfor er det vanskeligere å få god holdbarhet. Nofima-forskerne har funnet spesielt tre bakterietyper som forringer holdbarheten i torsk, og som de nå forsøker å utvikle flest mulig hindre for.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb