Kjempe-Yes mest lest i 2016
Men aller mest lest: En liten melding fra mai om hvordan ismaker Dario De Simone var på jakt etter resepten på den gamle Drammens Is-favoritten Kjempe-Yes. Han ville lage is så tett på originalsmaken som mulig til Elveløpet i Drammen 4. juni.
Her er resten av ti på topp-listen:
endte for øvrig med forlik i desember. Det innebærer at Synnøve Finden ikke vil markedsføre og distribuere osteprodukter ved bruk av «jarlsbergost-type» eller lignende betegnelser.
sennep, ketchup og dressing fra Rygge til Fågelmara i Sverige. De planene ble skrinlagt i mai.
brudd på varemerkerettigheten til Bjerke. Selskapet hadde ikke hatt rett til å bruke varemerket etter 11. august, da avtalen om å bruke det ble oppsagt, ifølge retten.
Før jul i 2015 nådde priskrigen på matprodukter tidligere uante høyder. Men de lave prisene i dagligvarekjedene tok av til påske, også.
– Jeg har aldri sett smågodtpriser lavere enn dette, sa Thomas Robertsen på Rema Tollnes i Skien i mars.
TeMa-dag om emnet i september.
Aller mest lest av stoffet om matjuks på Matindustrien.no var en nyhet i november. Da var en stor norsk matprodusent er fortvilet fordi piratkopiert emballasje med falske produkter kunne være ute i butikkene.
En østeuropeisk fabrikk hadde produsert 100.000 piratkopier av emballasjen til et produkt som bare er beregnet på det norske markedet.
2. Tine vant mot Synnøve igjen
Krangelen mellom Tine og Synnøve Finden om Kongsgård-osten, som Finden omtalte som «av jarlsbergost-type», har preget nyhetsbildet i næringsmiddelindustrien i 2016. Mest lest av de mange omtalene av saken hos Matindustrien var meldingen fra februar om at Tine vant i Follo tingrett og at Synnøve Finden måtte ut med 820.000 kroner. Saken
Saken fortsetter under annonsen
3. NNN: Orkla svekker seg
Orkla Foods Norge bestemte seg for å legge ned Gimsøy Kloster i Skien. NNN-leder Jan Egil Pedersen var svært skuffet. – Vi forstår at Orkla har behov for en strategi for å utvikle konsernet videre, men det å flytte produksjonen ut av Norge, vil gjøre Orklas merkevare mindre norsk, og vil gjøre Orkla mer sårbar på sikt som en stor norsk merkevareaktør, sa Pedersen i mars. Orkla-styret fattet også en intensjonsbeslutning om å flytte produksjonen av Idun
Saken fortsetter under annonsen
4. Vågå får ikke bruke «Charlottes»
I 1992 lanserte Anne Charlotte Johansen Bjerke det som på hjemmesiden omtales som Norges første gourmetiskrem. Vågå Iskremproduksjon hadde tatt over og laget iskremen. Men det ville Bjerke ha slutt på. Hun ville ha tilbake varemerket Charlottes Iskrem. I september fastslo Oslo tingrett at iskremsalget til Vågå Iskremproduksjon var et
Saken fortsetter under annonsen
5. Misfornøyde med seterjuks
Sommeren er setersesong. Men det er ikke alle fjell- og seterproduktene som kommer fra fjellet. I juli fortalte Matindustrien hvordan Norsk seterkultur søkte om å få beskyttet «setersmør» og reagerte på falske «seter-» og «fjell-»-produkter. – Stadig flere kommersielle aktører selger produkter som om de er fjell- eller seterprodukter, uten å ha noen faktisk tilknytning til hverken seter eller fjell. Det er jo rett og slett misbruk av begreper, sa prosjektleder Katharina Sparstad i foreningen Norsk seterkultur.6. Nå kommer påske-priskrigen
Saken fortsetter under annonsen
7. Piratkopiert emballasje på avveie
Matjuks har vært en gjenganger i bransjen. Blant annet holdt Teknologisk Matforum
Saken fortsetter under annonsen