Hygienekrav blir nedprioritert
Ifølge seniorkonsulent Stein Nikolaisen i Aquatic Concept Group er norsk matindustri generelt trygg, men det er bekymringsverdig ofte at hygiene blir nedprioritert. Før han besøker en bedrift sjekker han noen ganger hvilke løfter bedrifter gir på nettsiden sin. Når han kommer til bedriften kjenner han seg ikke alltid igjen i det som blir lovet.
– Vi er ikke gode nok på det som handler om de enkle tingene. Når jeg kommer i slusen på kvelden kan det fortsatt være skitne sko i slusa, sier han.
– Hvorfor er det sånn, når bedriften allikevel har investert i en skovasker.
Matindustrien er sårbar
Mange har gode kvalitetsledere, men vedkommende har ofte en evig og tung kamp i organisasjonen, i forhold til å få gjennom sine argumenter på forhold som påvirker en bedre og trygg matproduksjon, påpeker Nikolaisen. – Hadde man fulgt grunnforutsetningene som er grunnmuren i alt HACCP-arbeid, hadde det vært mindre hygieneproblemer i bedriftene, sier han. Verden er blitt mer transparent og matindustrien må kunne bevise at de har tatt alle mulige hensyn, slik at maten ikke inneholder risiko. Fryktelig mange mennesker blir berørt i løpet av en time feil i produksjon. – Vi er veldig sårbare som matindustri. Får vi et oppslag i VG ser vi det umiddelbart på salget.Holdningsarbeid
Bedriftenes holdning til valgte mattrygghetsstandard (for eksempel BRC – FSSC 22000) er viktig, understreker Nikolaisen, som mener lederne i større grad bør delta på kurs slik at de kan være sparringspartner til produksjonsgruppen og være med på HACCP-møtene. I ledermøter har han sett at det går mye på tid, kost og volum, og lite på rutiner i forhold til hygiene og renhold. – Ofte vinner mengdevinnende tiltak. Produserer du litt utrygge produkter ville jeg først sikret at produktene er trygge, så øke produksjonsvolumet, understreker Nikolaisen og påpeker hvor viktig det er å sjekke over og innunder alle maskiner og se hvor godt de er vasket. – Man bør spørre seg hvordan alle ledd kan jobbe sammen for å få bedre mattrygghet. Det vi må jobbe med er etikk, kultur og kommunikasjon, sier han.
Saken fortsetter under annonsen