Den Sorte Havre vant den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2022.

Den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2022 gikk til Ingunn og Johan Anstensrud fra Tveter Gård Foredling AS i Våler. De vant med produktet Den Sorte Havre. Her sammen med Innovasjon Norges Håkon Haugli og landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Hermann Möhring

Vant gjev landbrukspris med Den Sorte Havre

Publisert: 19. januar 2023 kl 19.28
Oppdatert: 29. januar 2023 kl 17.34

­Den norske ambassaden, Berlin. De tre finalistene, Ystepikene fra Varhaug på Jæren, Fæby bryggeri fra Verdal og Den Sorte Havre fra Våler i Østfold, hadde blitt bedt med på Grüne Woche i Berlin. De hadde vært klare siden starten av desember.

Spenning helt til slutt

Så det var rimelig stor spenning knyttet til hvem landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) ville lese opp som vinner av den ettertraktede innovasjonsprisen. Lekkasjer, som hadde avslørt vinneren, fantes det nemlig ikke.

Det ble til slutt Den Sorte Havre som ikke bare sikret seg heder og diplom, men også 250.000 kroner i belønning. De kommer i tillegg til de 50.000 kroner som Tveter Gård Foredling AS fikk som fylkesvinner for Viken. Det er ekteparet Ingunn og Johan Anstensrud som eier gården og bedriften.

Heller ikke Ystepikene og Fæby bryggeri må reise tomhendt hjem fra den tyske hovedstaden. Begge to fikk 25.000 kroner hver som «trøst» for sølvplassen i konkurransen. Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, fortalte i den norske ambassaden i Berlin at det hadde vært «close race» mellom kandidatene, og at juryen ikke hadde hatt en enkel jobb med å kåre vinneren.

Bevisst satsing

Saken fortsetter under annonsen

Landbruks- og matminister Sandra Borch understreket under utdelingen at bærekraftig og nyskapende matproduksjon har vært en bevisst satsing fra det offentlige over lang tid, uavhengig av regjeringens politiske farge.

– Det er stor enighet om å prioritere næringsutvikling og entreprenørskap i landbruket i de årlige jordbruksoppgjørene. Mangfoldet av levedyktige bedrifter som vi har i dag, er altså et resultat av at det har blitt bygget stein på stein på dette området, sier Borch.

Dette er sort havre

Den gamle kornarten svarthavre er blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden. Da eierne av Tveter gård i Våler i Østfold fikk høre om kornarten, etablerte de Den Sorte Havre.

Målet var å dyrke verdens beste havre av urkornet, utvikle innovative produkter med høy kvalitet og nå ut til hele verden med sine gode og sunne produkter.

Med en sunn råvare, forskning og fokus på helse har bedriften skapt en lønnsom virksomhet. De har lykkes med å bygge en merkevare og fått innpass hos de store aktørene i dagligvarebransjen med sine havregryn, müslier, ulike økologiske bakemikser, havremel og til og med havreris, som er et middagsprodukt. De har også blitt synlige både i det nasjonale og det internasjonale markedet.

– Fantastisk anerkjennelse

Saken fortsetter under annonsen

Ingunn Anstensrud fra vinneren Tveter Gård Foredling AS kalte prisen for «en fantastisk anerkjennelse» for arbeidet som ektemannen, hun selv og bedriften hadde lagt ned for å utvikle urkornet til å bli et ettertraktet produkt.

Hun takket mange, blant dem Innovasjon Norge for etablererstipendet, Matmerk for å ha stilt sitt nettverk til rådighet og Norgesgruppen «som våget å ta Den Sorte havre inn i butikksortimentet sitt».

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Hvert år deler Innovasjon Norge ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Prisen er blitt stiftet i 1997, altså for 25 år siden.
  • Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner.
  • De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250.000 kroner.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb