SOLER SEG: Også kumelk får mer D-vitaminer i solskinn. (Illustrasjonsfoto: Melk.no)

Sunnere melk om sommeren

Publisert: 11. juli 2016 kl 21.58
Oppdatert: 11. juli 2016 kl 21.58
Det er NMBU-forsker Erling Thuen som står bak sammenligningen. Han forteller Forskning.no om hvordan beiteslippet fører til mer enn våryre kyr.

Mindre fett; mer vitaminer

Det unge grønne gresset om våren gjør at fettprosenten i melken har en tendens til å gå litt ned. Fettet blir også ernæringsmessig sunnere, og melken inneholder mer vitaminer enn den melken kua produserer resten av året. Grunnen til mindre fett er at fiberinnholdet i ungt beitegress er ganske lavt. Siden kua er drøvtygger og fordøyelsessystemet klarer å bryte ned store mengder fiber i fôret, kan lite fiber være en utfordring for miljøet i vomma. Fôr med lite fiber passerer også raskere gjennom vomma enn vanlig, noe som gjør at det tar kortere tid å ta opp næringen fra fôret, skriver Forskning.no.

Mykere smør

Derfor sammenligner Thuen gresset med loff med lite fiber og anbefaler at kua også får fôr med struktur, som høy og surfôr. Han forklarer også hvordan sommermelk med mer umettet fett gjør smøret som lages av den, mykere enn ellers på året. Fôret påvirker direkte de fettløselige vitaminene A og E, og med sol på kukroppen blir det mer D-vitamin i melken.

Setter lite smak

Kyrne sorterer ikke det de spiser – de røsker med seg hele gresstusten uansett hvordan den er satt sammen. Noen vekster kan sette smak på melken, men den smaken forsvinner hvis det går litt tid fra beite til melking. Også fôrraps og grønnfôrnepe kan sette smak på melken hvis de gis i store mengder. ─ Egentlig er smak på melken en større utfordring i vinterhalvåret. Det økte innholdet av A- og E-vitamin gjør at sommermelk er bedre rustet mot harsk smak, sier Erling Thuen til Forskning.no. Smaksfeil er ikke noe stort problem i melkeproduksjonen, bare en egenskap som melkeprodusentene bør være oppmerksomme på.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb